Proiectul urmărește reducerea risipei alimentare in principalale localitati de pe Valea Lotrului și încurajarea reciclarii deseurilor alimentare sub forma de compost. Obiectivele vor fi sprijinite inclusive prin crearea de mini-gradini comunitare. Pentru a stimula interesul si motivatia membrilor comunitatilor, proiectul va avea in componenta ateliere non-formale, o vizita de studiu si intalniri de evaluare a progresului.
Sustenabilitatea este în ADN-ul cercetașilor. Mega Plastic Challenge ne ajută să acționăm concret și eficient, printr-un program inedit de educație și schimbare a obiceiurilor de consum de plastic, pentru 200 de copii și tineri din 20 de comunități, care vor angrena alți 2000 copii, tineri și adulți în acțiuni de reducere a consumului de plastic. Cercul de schimbare este complet odată ce implicarea tinerilor în comunitate devine un exemplu că se poate și o sursă de inspirație pentru ceilalți.
Proiectul raspunde nevoii urgente de a recicla in Romania, cu precadere in satele sarace unde cosul de gunoi al populatiei este, in continuare, albia unui rau sau marginea de izlaz. Vom initia un mega proiect de invatare, , prin metode atractive, joc, creatie si concurs pentru 350 de copii, beneficiari ai FSC din programul socio-educational Clubul cu Lipici, din 5 comunitati rurale sarace. Vor fi parte din invatare 20 profesori, 50 bursieri, 50 seniori si 200 voluntari.
Compost la NUC este un proiect unic braşovean care îşi propune activarea grădinii HUB-ului educațional NUC, un spațiu în care oameni pasionați de educație se întâlnesc pentru a dezvolta proiecte care îmbină natura, comunitățile si educația. Propunem ateliere participative pentru locuitorii cartierului Schei, părinți, copii, pasionaţii de eco-lifestyle din Braşov, constând în colectare de compost, activități de învăţare şi eco-awareness privind risipa alimentară şi practica unei grădini urbane.
Propunem o soluție sustenabilă și ingenioasă la cea mai presantă problemă ecologică rurală: deșeurile din plastic. Cu echipamente speciale, transformăm plasticul local în materiale de construcții sau obiecte casnice, rezolvând problema gropilor de gunoi poluante și costisitoare, atât pentru bugetul primărilor, cât și pentru mediu. De proiectul pilot beneficiază comunitățile din Lopătari și Mânzălești, din Geoparcul Ținutul Buzăului.
Vom cointeresa copiii + parintii lor sa cumpere produse cu ambalaj NON-PLASTIC in defavoarea celor cu ambalaj de PLASTIC, precum si produse de volum mic in defavoarea produselor de volum mare. Participantii vor scana cu app-ul nostru codurile de bare tiparite pe produse dupa ce le-au cumparat din magazine si vor intra intr-un sistem de gamification educational, primind moneda virtuala Kidicoin, cu care vor putea sa cumpere din shop produse virtuale (ebook-uri, micro-cursuri, carti, etc).
Eficientizarea procesului de reciclare a deșeurilor prin ridicare, transport și sortare ecologică. Pe lângă factorul ecologic, avem mai multe ținte de impact social printre care și creșterea calității vieții unei comunități, așa-numiții Hoți de Ambalaje. Crearea unei aplicații de mobil, crearea unei comunități de „Colectori de Proximitate”, eficientizarea întregului proces va crește rata de reciclare din rândul populației. Lobby: introducerea în codul muncii a jobului Colector de Proximitate.
Ce este plasticul, obținere, reciclare, integrare în economia circulară, modalități pentru a reduce cantitatea de plastic care ajunge în natură, toate acestea sunt întrebări la care dorim să oferim răspuns prin intermediul proiectului Amprenta de plastic. Un curs în format video, disponibil gratuit pe o pagină de internet și destinat a ajunge la cât mai mulți liceeni, cu ajutorul profesorilor, diriginților, ONG-urilor și părinților, cu scopul final de a combate poluarea cu plastic prin educație.
Propunem o campanie în scopul informării și educării publicului larg și elevilor de liceu din 4 orașe privind prevenirea risipei alimentare în gospodării. Campania are două componente: – o caravană educațională: proiecții de film documentar în licee, urmate de discuții cu elevii; – participarea la 4 evenimente comunitare cu expoziția “Din Dragoste pentru Mâncare”, în scopul informării publicului larg și a ilustrării concrete a modalităților de prevenire a risipei de hrană în gospodării.
MagiCARE înseamnă sprijin emoțional și material pentru copiii cu cancer și părinții lor pe durata internării prin personalul dedicat al Echipei Magic (psihologi sau asistenți sociali). Ducem săptămânal pachete cu alimente necesare copiilor internați și părinților lor (aprox. 150 de pachete/săptămână). Părinții nu primesc mâncare din partea spitalului, iar copiii resping adesea mâncarea oferită. Multe familii nu pot achiziționa produse pentru asigurarea unei alimentații echilibrate a copilului.
NFT ART versus PLASTIC WASTE își propune să utilizeze arta și soluții digitale inovative pentru a încuraja reducerea consumului de plastic. În parteneriat cu artiști plastici locali vom crea o colecție de lucrări cu tema „STOP plastic waste”. Lucrările vor fi transformate în NFTs și apoi prezentate public prin proiecții interactive pe clădiri simbol și incluse într-un kit de comunicare privind reducerea consumului de plastic. Veniturile din listarea NFTs vor merge către artiștii plastici.
„Bine hraniti, mega puternici” isi propune sa colecteze alimente in prag de expirare din 14 magazine Mega Image (Ilfov), sa le livreze familiilor vulnerabile din 3 comunitati: Costesti (Arges), Buciumeni si Flamanzeni (Buftea). Alimentele se vor distribui prin cele doua centre de zi pe care Asociatia Hercules le coordoneaza: Centrul Hercules si Centrul BufKids. Beneficiari vor fi 150 de copii si familiile acestora 150 adulti (parinti, bunici); in total 300 persoane.
Banca de Alimente 2.0 isi propune sa reduca risipa alimentara si sa sprijine 100 de persoane vulnerabile din sectorul 6, Bucuresti, prin crearea unui sistem de stocare si distribuire de alimente de tip easy box. Beneficiarii vor fi informati prin SMS Alert legat de momentul in care pot ridica alimentele. Campania va fi dublata de donatii de alimente din partea clientilor. In proiect vor fi distribuite, timp de 32 de săptămâni, 192 de pachete si se va reduce risipa de hrană cu 672 kg.
Dezvoltăm și întărim comportamente responsabile în rândul a 390 de elevi din Timișoara. Vom colabora cu 18 educatori cu experiență, abordând practici și demersuri concrete de reducere a risipei alimentare. Vom organiza 20 de evenimente cu 390 de elevi, ce devin ambasadori ai schimbării. Vom influența 400 de membri din familiile lor, vom promova 30 de producători locali, salvând peste 400 kg de alimente. Totodată, vizăm informarea a 5000 de persoane pe tema risipei alimentare.
Proiectul GRADINA URBANA CONIL inseamna, in termeni stricti, amenajarea unei gradini urbane, pe terasa in aer liber a Centrului Multifuncțional Conil pentru copii cu dizabilitati. O suprafata cultivata de 300mp, intr-o zona urbana aglomerata – zona Ghencea din Bucuresti, care isi propune sa fie suportul logistic pentru educatia, terapia si dezvoltarea unui lant autosustenabil de productie proprie a legumelor care sa asigure hrana celor peste 300 de copii pe care ii ingrijim la CONIL.
CAPACE COLORATE-ZAMBETE ADUNATE e un proiect de reciclare cu valente educative. Vom incheia parteneriate cu 12 scoli si gradinite din Cluj-Napoca si imprejurimi, cu cel putin 3 clase participante/ unitate scolara. Vom sustine profesorii cu un kit in baza caruia sa poarte cu copiii discutii pe tema educatiei ecologice, a reducerii consumului si a importantei implicarii civice, folosindu-ne de latura amuzanta a colectatului de capace colorate de plastic. Estimam 1 tona plastic colectat la final.